گروه مقاله روز نوشت | تاریخ انتشار 25 تیر, 1394 | نظرات 0 نظر

شورای امنیت و توافق هسته ای

"قانون اساسی برای همه" شورای امنیت و توافق هسته ای می دانیم به موجب صدور بیانیه مشترک وین که قرار است در راستای آن، 6 قطعنامه قبلی شورای امنیت سازمان ملل که 4 قطعنامه آن در مورد تحریم ها علیه ایران بوده است توسّط همین شورا در قالب یک قطعنامه یا صدور یک بیانیه جدید لغو شود، و چون این

"قانون اساسی برای همه"

شورای امنیت و توافق هسته ای

می دانیم به موجب صدور بیانیه مشترک وین که قرار است در راستای آن، 6 قطعنامه قبلی شورای امنیت سازمان ملل که 4 قطعنامه آن در مورد تحریم ها علیه ایران بوده است توسّط همین شورا در قالب یک قطعنامه یا صدور یک بیانیه جدید لغو شود، و چون این تصمیم توسط شورای امنیت صورت می گیرد برای همه کشورهای عضو سازمان ملل لازم الاجراء خواهد بود. از سوی دیگر تصمیمات و مصوبات شورای امنیت چنانچه از طرف یکی از پنج عضو دائمی این شورا مورد «وتو» قرار گیرد، تصمیمات شورا قابلیت اجرایی نخواهند یافت. نظر به اینکه ایالات متحده آمریکا که خود علاوه بر حضور در جمع کشورهای موسوم به گروه 1+5 در مذاکرات هسته ای با ایران، نیز از اعضای دائمی شورای امنیت و از دارندگان حق «وتو» است اگر بنا به هر دلیل، مصوبه شورای امنیت در خصوص لغو تحریم ها علیه ایران را وتو کند، با وقوع چنین فرضی از جانب آمریکا، مذاکرات هسته ای و توافقات مقدماتی حاصل از آن در وین اتریش چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد؟ آیا آمریکا به چنین اقدامی مبادرت خواهد نمود؟ به نظر شما چه اقدامات یا تدبیرات پیشگیرانه ای توسط مجلس شورای اسلامی در مرحله بررسی وتصویب پیش نویس توافق یا بیانیه مشترک وین باید اتّخاذ شود تا در صورت اقدام احتمالی آمریکا یا یکی دیگر از صاحبان حق وتو به وتوی قطعنامه محتمل الصّدور شورای امنیت، خطر و ضرری متوجه ملت و مملکت ایران نگردد؟ خاطر نشان می سازد در اجرای اصول * 77 و 125 قانون اساسی، رئیس جمهور یا نماینده قانونی وی پس از اقدام مجلس به بررسی و تصویب پیش نویس بیانیه یا توافق مقدماتی وین، مجاز به امضای «برنامه جامع اقدام مشترک» ناظر به تعامل هسته ای ایران با کشورهای 1+5 می باشند. طریقی که پیمودن آن در پاسخ 24 / 04/ 94 رهبری معظّم انقلاب به نامه رئیس جمهور محترم،** مورد توصیه و تأکید قرار گرفته است.

قربانعلی مهری مَتانکلایی

دبیر هیأت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین

چهارشنبه  24 / 04 / 1394

*«عهدنامه‏ها، مقاوله‏نامه‏ها، قراردادها و موافقت‏نامه‏‏های بین‏المللی باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد» (77). «امضای عهدنامه‏ها، مقاوله‏نامه‏ها، موافقت‏نامه‏ها و قراردادهای دولت ایران با سایر دولتها و همچنین امضای پیمان‏های مربوط به اتحادیه‏های بین‏المللی پس از تصویب مجلس شورای اسلامی با رییس جمهور یا نماینده قانونی او است» (125).

**متن نامه رئیس جمهوری و پاسخ رهبر معظم انقلاب اسلامی به این شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم محضر مبارک رهبر معظم انقلاب اسلامی

حضرت آیت الله خامنه ای مد ظله العالی

با سلام و تحیات وافره

خداوند عزیز و عزت بخش را شاکرم که توفیق آن را نصیب کرد که پایان موفقیت آمیز و عزتمندانه مذاکرات هسته ای را به حضور ملت سربلند ایران و رهبر معظم انقلاب اسلامی اعلام نمایم. این توفیق الهی که حاصل حضور و استقامت تمام عیار ملت بزرگ ایران و هدایت رهبر فرزانه انقلاب بوده است، به برکت حماسه سیاسی مردم و انتخاب رویکرد تعامل سازنده با جهان، و در پی بیست و سه ماه تلاش مداوم در عرصه های اقتصادی و سیاست خارجی، ایران اسلامی را در تثبیت حقوق هسته ای خود به پیروزی رساند و شرایط را برای رفع تحریم ظالمانه و حرکت پرشتاب کشور در مسیر توسعه و پیشرفت و اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی فراهم نمود.

این دستاوردها وقتی حاصل شد که قدرت های بزرگ متوجه شدند سلاح تحریم نه قادر است سرمایه اجتماعی را از بین ببرد و نه می تواند مانع از پیشرفت های ایران در عرصه هسته ای شود. رمز موفقیت ما در این عرصه، اتحاد و اجماع داخلی و تلاش و حرکت تحت ارشادات رهبر معظم انقلاب بود.

این تجربه، بار دیگر اهمیت نقش بی بدیل رهبری به عنوان محور وحدت جامعه را در هدایت کشور در شرایط طوفانی نشان داد. این پیروزی بیش از همه، مرهون فداکاری های مردم شریف ایران و بویژه شهدای مظلوم صنعت هسته ای است که پس از سالها استقامت و شکیبایی، ثمره شیرین مجاهدت های خود را خواهند چشید.

در حالی که دشمنان کشور در پی آن بودند که با پیش بردن پروژه ایران هراسی، کشور را در عرصه جهانی منزوی و آسیب پذیر کنند، ما نه تنها پروژه ایران هراسی را با شکست مواجه کردیم بلکه طی این فرایند، موقعیت بین المللی کشور چنان ارتقاء پیدا کرد که جامعه جهانی اکنون مشتاقانه در پی آن است تا در زمینه های مختلف وارد گفت وگو و همکاری با ایران شود.

این توافق به خوبی نشان داد که ما می توانیم در عین حفظ عزت کشور و با رعایت خطوط قرمز نظام، با قدرت های جهانی وارد گفت وگو شویم و با برخورداری از اعتماد به نفس مبتنی بر حقانیت مواضع و توانمندی های دیپلماتیک، قدرت های جهانی را به پذیرش مواضع منطقی خود ناگزیر سازیم.

این دستاورد بی نظیر در تاریخ روابط بین الملل که همه قطعنامه های تهدیدآمیز شورای امنیت را در نتیجه مذاکره کنار می نهد و زمینه را برای همکاری بین المللی - حتی در حوزه هسته ای- می گشاید، درس بزرگی برای منطقه ما نیز به همراه دارد که راه حل مشکلات سیاسی منطقه نیز نه با تجاوز و کشتار و تروریسم، بلکه با مذاکره و مشارکت واقعی مردم به دست خواهد آمد.

لازم می دانم با سپاس از هدایت های هوشمندانه و حمایت های مستمر و صریح جنابعالی، از گروه مذاکره کننده که با صلابت و کفایت توانستند همه سیاست های ابلاغی و خط قرمزهای تعیین شده نظام را با تلاش خستگی ناپذیر خود رعایت کنند و سربلندی مردم صبور و فداکار ایران را در سنگرهای مذاکراتی به نمایش بگذارند تشکر نمایم.

بی شک برای دستیابی به مراحل بعدی این حرکت و اجرای مراحل مختلف این توافق تا رسیدن به همه خواسته های ملت و رفع کامل همه تحریم های ظالمانه، همچنان نیازمند وحدت، انسجام داخلی، ایستادگی، مقاومت و اقدام هوشمندانه تحت زعامت حضرتعالی می باشیم.

تردید ندارم که با هوشیاری ملی و همدلی و همزبانی ملت و دولت، عنایت و نصرت الهی همچون همیشه شامل حال این نظام مقدس خواهد بود و این ملت نجیب و صبور را به اهداف بلند خود خواهد رساند. من الله التوفیق و علیه التکلان.

و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته

حسن روحانی

23/ تیر/1394

پاسخ مقام معطم رهبری

بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس جمهور

با سلام و تحیت و تشکر از زحمات فراوان جنابعالی، اولا لازم می دانم از تلاش پیگیر و پر طاقت هیات مذاکره کننده هسته ای صمیمانه تشکر و قدردانی کنم و پاداش الهی را برای آنان مسألت نمایم؛ سپس، به سرانجام رسیدن این مذاکرات، گام مهمی است، با این حال لازم است متنی که فراهم آمده با دقت ملاحظه و در مسیر قانونی پیش بینی شده قرار گیرد و آنگاه در صورت تصویب، مراقبت از نقض عهدهای محتمل طرف مقابل صورت گرفته و راه آن بسته شود.

به خوبی میدانیم که برخی از 6 دولت طرف مقابل به هیچ رو قابل اعتماد نیستند.

از ملت عزیز انتظار دارم که همچنان وحدت و متانت خود را حفظ کنند تا بتوان در فضای آرام و خردمندانه به منافع ملی دست یافت.

والسلام علیکم و رحمة الله

سیّد علی خامنه ای

24/ تیر/1394

برچسب ها
#نظرات خوانندگان
ارسال نظر جدید
ثبت نظر جدید
ایمیل منتشر نخواهد شد
Captcha reload